cykel

Dugnad - arbete och gemenskap i fjellet

Första sidan
Natur och kultur
Hjelledalen-Sletterust i Jotunheimen
Besso-Litlos på Hardangervidda
Yksendalsbu-Tomashellern i Vang
Yksendalsbu-Tomashellern och Torfinnsbu-Fondsbu
Kljåen-Sulebu i Skarvheimen
Allehanda
e-post

Några år på 90-talet vandrade jag i området mellan Abisko och Riksgränsen en vecka varje sommar. Eftersom jag tyckte att lederna var dåligt underhållna, försökte jag ta reda på om det gick att göra en insats för att förbättra dem. Det verkade dock vara omöjligt. I Sverige tycks det vara statens privilegium att (miss)sköta lederna. Sommaren 1998 gick jag på en dåligt märkt led söder om Riksgränsen och där råkade jag på den avbildade "spången". Här hade det varit hur lätt som helst att gå på stenarna över bäcken, om det inte hade varit för de såphala bräderna som täckte en del av dem. Då blev jag förbannad, och bestämde mig för att nästa år skulle jag åka till Norge och vara med på dugnad i stället.

Dugnad betyder oavlönat frivilligt arbete. I Norge är det Den Norske Turistforening» som sköter lederna och det sker till stor del genom medlemmars frivilliga arbete. Det är många dugnader som pågår under en sommar. Förutom vardedugnader, d.v.s. underhåll av leder, så finns det hyttedugnader där man alltså underhåller en hytte.

På våren 1999 anmälde jag mig till dugnad och sedan har jag varit med varje år. Dugnad är ett utmärkt sätt att tillbringa en vecka i fjällen. Visserligen rör man sig i ett begränsat område, men det är trevligt att få uträtta något och det blir inte sämre av att man gör det tillsammans med bra kamrater. Här har jag gjort några små bildreportage, ett från varje år.

Denna sidas början - Första sidan - Natur o kultur - Allehanda
- Jotunheimen 1999
- Hardangervidda 2000
- Jotunheimen/Vang 2001
- Jotunheimen och Vang 2002
- Skarvheimen 2003

spång

"Spång" i svenska fjällen

till sidans början
Valid HTML 4.01!