Äskhult - en gammal by

Första sidan
Natur och kultur
Änggårdsbergen
Onsala Sandö
I växternas värld
Dugnad
Allehanda
e-post

I Förlanda socken i norra Halland ligger den märkliga byn Äskhult. Byn består av fyra gårdar, och det märkliga med den är att den undgick att splittras vid 1800-talets skiften. När en by skiftades samlades varje gårds ägor ihop på ett ställe. Det gjordes även i Äskhult, men eftersom det bara fanns fyra gårdar i byn, kunde gränserna dras så att husen fick ligga kvar på den gamla byplatsen. Annars var det vanligt att byarna splittrades i samband med skiftena och då revs de gamla husen. I Äskhult blev de kvar och tack vare en framsynt mjölnare från Släp har de bevarats så att vi kan se hur folk bodde för många hundra år sedan. År 1930 kom den unge Nils Brogren för första gången cyklande till byn. Med tiden lärde han känna de åtta byborna och byns historia och insåg snart att byn borde bevaras åt framtiden. Under många år arbetade han för detta och 1963 kröntes hans kamp med framgång då Stiftelsen Äskhults gamla by bildades. Den sista bybon dog 1964 och sedan dess är den obebodd och fungerar nu som ett museum. Sommartid finns folk från hembygdsföreningen på plats för att visa besökare runt i husen.

Äskhult ligger cirka tre kilometer väster om Förlanda kyrka och man kan komma dit till fots, med cykel eller bil. Ska man gå dit tar man lämpligen buss till Fjärås och sedan går man Hallandsleden som passerar alldeles intill byn. Det är ungefär en mil att gå. Med bil tar man av från E6 i Fjärås om man kommer norrifrån och Frillesås om man kommer söderifrån. Sedan finns det skyltar som visar vägen.

Trodde jag, men när jag kollade, så visade det sig att det saknas skylt vid Frillesås. Man ska köra mot Idala och efter drygt två kilometer tar man till vänster. Där finns det skylt och resten av vägen också.

Uppgifterna på denna sida och de tillhörande bildsidorna kommer till stor del ur boken "Äskhult, 1700-talsbyn i Halland och dess sista invånare" av Stig R Larsson, utgiven av Stiftelsen Äskhults gamla by 1993.

Natur o kultur - Första sidan - Dugnad - Allehanda
- Änggårdsbergen
- Denna sidas början
- Onsala Sandö
- Växtriket

Klicka på en bild så får du upp den i större format och en tillhörande text. Den öppnas i ett nytt fönster, som du kan stänga när du är klar.
Utsikt mot Äskhult Äskhult i vårsol
Skogen Skogen
Fägatan Fägatan
Byplatsen Mitt i byn
till sidans början
Valid HTML 4.01!