cykel

Metasidan

Första sidan
Natur och kultur
Dugnad
Allehanda
Säröbanan
Egosidan
e-post

När jag började göra mina sidor, arbetade jag med Microsoft Publisher eftersom det fanns på min dator och jag inte kunde något om HTML-kod. Dock upptäckte jag snart att det inte blev som jag ville och att Publisher tycktes producera mera kod än nödvändigt. Man brukar ju tala om What You See Is What You Get, men jag har då aldrig träffat på något redigeringsprogram som verkligen lever upp till detta. Det blir alltid lite annorlunda och en mer passande benämning vore nog You Never Get What You Want. Microsoft tycks ha det gemensamt med Socialstyrelsen, att de anser sig veta bättre än vi själva vad vi behöver.

Jag bestämde mig då för att göra layouten direkt i HTML. På nätet hittade jag utmärkt hjälp i form av Niklas Johanssons kurs HTML på svenska» och Annica Tigers HTML nybörjarguide». Jag började med att skriva i Word, men nu har jag hittat en fantastisk texteditor som heter Note Tab Light» som jag har gått över till. Den innehåller många färdiga makron för HTML och man kan lätt göra egna makron. Man kan ha flera filer öppna samtidigt och använda sök och ersätt i alla filer. Mycket användbart om man t.ex. behöver ändra en länk som finns i flera filer. Dessutom är den helt gratis.

Enklare grafik har jag gjort med Paint som följer med Windows 95. Lustiga effekter får du leta förgäves efter på mina sidor. Det finns mycket man kan göra med HTML, men man måste ju inte göra allt som går att göra. Jag gillar det som är enkelt och rent.

Det finns några praktiska saker man ska tänka på också. Mörk text på ljus botten är bäst för ögonen. Textrader ska inte vara för långa för då blir det svårt att hålla ihop raderna när man läser. Jag vill också att man ska kunna läsa sidorna även om man inte har den modernaste utrustningen. Jag har inga frames och håller mig till de vanligaste typsnitten och s.k. säkra färger. Sidorna ska se likadana ut oavsett om du har upplösningen 640x480, 800x600 eller 1024x768 fast med lägre upplösning ser man förstås inte hela sidan samtidigt. Har du högre upplösning än 1024x768 och använder hela skärmen så kan det hända att layouten blir förändrad. Skicka gärna ett mail om det är någonting som inte fungerar.

Dessutom tycker jag att man ska följa standarden. Man ska inte skriva för en viss webläsare som somliga gör. Nu är det också lätt att kontrollera att man har följt standarden. W3C tillhandahåller en valideringstjänst»på nätet. Där kan man kontrollera om en fil är giltig html-kod och om den inte är det så får man veta vad som är fel. Jag håller på att validera alla mina sidor och de som har gått igenom har en W3C-ikon längst ned till vänster.

Allehanda - Första sidan - Natur o kultur - Dugnad
- Säröbanan
- Denna sidas början
- Egosidan

till sidans början
Valid HTML 4.01!