cykel

I växternas värld

Första sidan
Natur och kultur
Änggårdsbergen
Äskhult
Onsala Sandö
Dugnad
Allehanda
e-post

Växternas värld är fascinerande. Det finns mer än 2000 vildväxande arter i Sverige. Att lära sig alla dem tar nog lite tid, men att lära sig att känna igen de vanligaste är faktiskt inte så svårt. Det är bara att skaffa sig en flora och en lupp och ge sig ut. Växter har ju den fördelen framför fåglar, att de sitter stilla medan man studerar dem.

År 2002 började jag på en serie som jag kallade Månadens växt där jag presenterade en aktuell växt i ord och bild. Jag hade tänkt att den skulle kunna fortsätta över vintern. Vissa år växer det faktiskt året runt i Göteborgstrakten. Dock inte vintern 2002-2003. Den vintern var det bara iskristallerna som växte och så dog serien ut. Det som jag har gjort finns dock kvar. Här är en länk till december månads växt och på den sidan finns länkar till de övriga.

Nu har jag ett nytt projekt på gång, som jag kallar Stenstadens växter. Det handlar alltså om växter som växer där det inte är meningen att det ska växa något. På asfalterade eller stensatta ytor, i murar o.s.v. Idén till detta fick jag när jag såg att det växte i fogarna i kajmuren till Stora Hamnkanalen i Göteborg. Jag tog med mig kameran och fotograferade en del av dem. Det är väl bäst att säga att jag inte är helt säker på alla artbestämningar. De är gjorda på avstånd så kikaren har fått ersätta luppen.

Klicka på en bild så får du upp den i större format och en tillhörande text. Den öppnas i ett nytt fönster, som du kan stänga när du är klar.

till sidans början
Valid HTML 4.01!
Måra, älggräs och al

Måra, älggräs och al

Vänderot och kråkklöver

Vänderot och kråkklöver

Tiggarranunkel

Tiggarranunkel

Frossört

Frossört

Murruta

Murruta

Natur o kultur - Första sidan - Dugnad - Allehanda
- Änggårdsbergen
- Äskhult
- Onsala Sandö
- Denna sidas början