cykel

Drygt en vecka i Vang

Första sidan
Natur och kultur
Arbete i norska fjäll
Hjelledalen-Sletterust i Jotunheimen
Besso-Litlos på Hardangervidda
Yksendalsbu-Tomashellern och Torfinnsbu-Fondsbu
Kljåen-Sulebu i Skarvheimen
Allehanda
e-post

Min tredje dugnad gick i utkanten av Jotunheimen, nämligen i området söder om sjön Bygdin. Här byggdes den första och hittills enda Turistforeningshytten, Yksendalsbu, i början av 1990-talet. Samtidigt märktes leder därifrån västerut till Fondsbu och österut till Bygdin. Området tillhör Vang kommune som vill utveckla turismen samtidigt som Turistforeningen har behov att lätta på trycket i andra delar Jotunheimen. Därför har en ny hytte byggts vid Tomashellern söder om Yksendalsbu och leder märkts från Yksendalsbu till Tomashelleren och vidare söderut till Rysndalen.

Jag fick uppdraget att som dugnadsleder ansvara för märkningen från Yksendalsbu till Tomashellern. Dugnadsleders uppgift är att planera arbetet, att se till så att nödvändig materiel finns, att informera de övriga deltagarna och naturligtvis att vara med och arbeta. Eftersom det här var en ny led tillkom att välja sträckning. Helt fritt kunde jag inte välja eftersom sträckningen i stort var överenskommen med markägarna. Det exakta vägvalet var dock överlåtet åt mig. Därför åkte jag upp tre dagar innan de andra deltagarna skulle komma för att hinna gå fram och tillbaka några gånger och välja en bra sträckning. Jag skulle också röja undan en del kratt. Fjällen är ingen vildmark utan gammal kulturmark. Yksendalen heter så för att man hade sommarbete för oxar där. Nu när betet har upphört breder viden och dvärgbjörk ut sig.

Här är några bilder från dugnadsveckan. Klicka på en bild så får du upp den i större format och en tillhörande text. Den öppnas i ett nytt fönster, som du kan stänga när du är klar.

till sidans början
Valid HTML 4.01!
Regnbåge

Regnbåge

Fångstgrop

En fångstgrop

Fångstgrop

Närbild på fångstgropen

Stolta byggare

Ett nybygge och dess byggare

Kvällsro

Efter dagens id

Jotunheimen

Utsikt mot Jotunheimen

Dugnad - Första sidan - Natur o kultur - Allehanda
- Jotunheimen 1999
- Hardangervidda 2000
- Denna sidas början
- Vang och Jotunheimen 2002
- Skarvheimen 2003