cykel

En varm vecka i Skarvheimen

Första sidan
Natur och kultur
Arbete i norska fjäll
Hjelledalen-Sletterust i Jotunheimen
Besso-Litlos på Hardangervidda
Yksendalsbu-Tomashellern i Vang
Yksendalsbu-Tomashellern och Torfinnsbu-Fondsbu
Allehanda
e-post

Skarvheimen är området mellan Jotunheimen och Hardangervidda. Min dugnad 2003 bestod i röjning av kratt och underhåll av vardningen på sträckan Kljåen-Sulebu i norra delen av området. Den 13 juli for vi fyra stycken upp till Hemsedal och in till Mørekvam, varifrån det är drygt en timmes gång till Kljåen. Kljåen ligger på 990 möh och det visade sig att stigen på många ställen var rejält igenväxt. Det var en sträcka på tre kilometer där vi fick klippa bort vide, enar och björkgrenar. Det tog oss två dagar där halva gänget klippte och den andra halvan gick längre ut för att varda. De två dagarna var dessutom de varmaste jag upplevt i fjällen. Det var minst 25 grader, vindstilla och stekande sol. De gick kor i området så det var gott om flugor också. Som tur var gick stigen intill en älv så att man kunde svalka sig emellanåt.

Tredje dagen förflyttade vi oss till Sulebu. Två klippte det som var kvar närmast Kljåen och körde sedan runt i bilen till Nystuen och gick upp därifrån. De andra två gick över för att varda så att det skulle vara klart minst halvvägs. Det blev en lång arbetsdag. Vi gick ut klockan åtta och kom fram till Sulebu halv åtta på kvällen. Nu hade det blivit lite molnigare, men fortfarande varmt. Vi såg en hel del regn- och åskbyar som såg ut att vara på väg mot oss, men de gick runt oss hela tiden.

Sulebu ligger 1330 möh så nu var det inte mer att klippa. De två återstående dagarna ägnade vi åt att varda den återstående delen av sträckan. Vädret höll i sig. Jag gick i kortbyxor och linne hela veckan. Ibland kunde det komma en kall vind så att man fick ta på sig, men det varade inte länge. Ett exempel på hur fort vädret kan skifta i fjällen fick vi dock en kväll när vi satt i hytten. Plötsligt satte det igång att blåsa mycket hårt och efter ett tag började det att regna kraftigt också. Då var vi glada att vi inte var ute på fjället.

Efter fem arbetsdagar var vi klara och lördagen den 19 juli gick vi ned till Nystuen för att resa hem. Det blev inte så många bilder tagna i år, men här är ett par i alla fall.

till sidans början
Valid HTML 4.01!
Grøndalen

Grøndalen

Dugnadsgjengen

Hele gjengen

Dugnad - Första sidan - Natur o kultur - Allehanda
- Jotunheimen 1999
- Hardangervidda 2000
- Jotunheimen/Vang 2001
- Vang och Jotunheimen 2002
- Denna sidas början